Een huis kopen in Spanje, hoe pak je dat aan?

Het zonnige klimaat, het Bourgondische leven, leven met wat de dag je brengt…wonen in Spanje klinkt voor veel mensen als muziek in de oren. Jaarlijks besluiten honderden Nederlanders dan ook om te emigreren naar dit land. Net als elke verhuizing komt hier ook het nodige regelwerk bij kijken. Zo is de eerste stap in dit proces een geschikte woning vinden in Spanje. Maar hoe pak je een verhuizing naar dit land eigenlijk aan?

Plan de noodzakelijke taken op tijd

Waar je ook gaat wonen, aan het nodige papierwerk kom je niet. Daarnaast moet je beschikken over een bankrekeningnummer in het betreffende land, voordat je alle financiën kunt regelen. En je wilt natuurlijk ook de nodige verzekeringen afsluiten. In Spanje moet je om dit allemaal af te kunnen sluiten eerst een NIE-nummer hebben. Dit kan je als het ware vergelijken met je BSN-nummer en is een verklaring dat je een inwoner van Spanje bent. Aanvragen kan via een politiekantoor, hiervoor moet je eerst een afspraak maken. Houd er wel rekening mee dit alleen op afspraak kan, zomaar binnenlopen om deze zaken te regelen is dus geen optie. Tijdens het aankoopproces zal je dus meerdere keren naar Spanje moeten afreizen voor bezichtigingen, de hypotheekaanvraag en andere zaken. Maak zo snel mogelijk een afspraak voor de aanvraag van deze noodzakelijke verklaring, de wachttijden kunnen behoorlijk lang zijn. 

Ga efficiënter te werk met specialisten

Is het voor jou niet mogelijk om af te reizen, bijvoorbeeld in verband met je werk? Dan kan je ook een advocaat machtigen om onder andere het NIE-nummer voor je aan te vragen. Wanneer je een huis gaat kopen in Spanje is het sowieso verstandig om een advocaat in te schakelen. Deze controleert daarnaast of het koopcontract juridisch gezien in orde is en of er geen schuld aanwezig is op het huis dat je wilt kopen. Daarnaast speelt ook de makelaar een grote rol in dit proces. Deze helpt je niet alleen om het huis van je dromen te vinden, maar kan je ook informeren over andere zaken en is de bemiddelende partij wanneer je een bod uit wilt brengen. Je kan zelfs beroep doen op een Nederlandstalige makelaar voor het geval dat je de Spaanse taal nog niet helemaal onder de knie hebt.

Huis in Spanje kopen als investering

Wil je graag een (tweede) huis in Spanje, maar verwacht je hier niet het hele jaar aanwezig te zijn? Dan is een huis in Spanje kopen als investering ook een optie. De maanden dat je niet in Spanje woont, verhuur jij je woning aan toeristen of bijvoorbeeld aan een gezin die ook net als jij voor een paar maanden per jaar in dit land is. In dit geval is het wel wettelijk verplicht dat je over een licentienummer beschikt. Deze kan je aanvragen via de gemeente, het nummer ontvang je na een keuring. Wanneer je eenmaal het licentienummer hebt, kan je de woning ook te huur aanbieden via makelaars of andere specifieke verhuurwebsites.


© 2019: Modernvakantiehuis.nl | Travel Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress